Informació de dues direccions

La direcció de la informació s’ha modificat. Ara és la opinió pública la que pressiona i no els filtres o “gate keepers” dels mitjans de comunicació de masses. Internet, les xarxes socials i les possibilitats de difusió de la informació fan que el sistema informatiu actual hagi modificat la centralitat dels mass media. Aquest flux d’informació pot arribar fins i tot a posar contra les cordes els estats i governs. Aquest nou ordre pot obligar a que la classe política hagi d’operar de manera més transparent. La globalitat de la xarxa ha creat fonts d’informació “sense estat” que poden impactar informativament arreu del món sense estar lligats a cap estat o govern.

La sobreabundància d’informació ha fet que el seu valor sigui gairebé cero, però s’ha de tenir present que amb oferta cero, la demanda augmenta. El sentit dels fluxos d’informació han canviat i diferents entitats a la xarxa estan ocupant l’espai buit que els mitjans de comunicació no han sabut o no han volgut cobrir.

Amb les aplicacions que ofereix Google, diversos editors de diaris digitals estan afegint els enllaços a les pàgines de notícies. La possibilitat de pagament o de subscripció pot fer augmentar la qualitat de les notícies dels principals diaris, però la filosofia de ser un altaveu del govern o de les empreses continuarà present. Són aquestes noves webs on la informació no ha de passar comptes amb ningú, les que trauran protagonisme (més encara) a les versions digitals dels diaris. Amb qualitat periodística i adequant la informació, aquesta nova tendència pot sintetitzar el periodisme i les potencialitats de les noves tecnologies digitals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s